Linköpings Kammarmusikförening

Virtuos harpa

Baptistkyrkan, Linköping - 24 mars kl. 16:30

TonArt

Prattékvartetten

Delphine Constantin Reznik – harpa
Roman Reznik – fagott
Anna Mia Larsson – valthorn
Dan Larsson – klarinett

Delphine Constantin Reznik, soloharpist i Norrköpings Symfoniorkester, har ägnat mycket tid och engagemang åt en av 1800-talets framstående men i dag ganska bortglömda musiker och kompositörer: den virtuose harpisten Antoine Edouard Pratté.

Att Pratté gav otaliga konserter bevisas av en lång rad annonser och recensioner från lokala tidningar över hela Sverige, men också åtskilliga från Stockholmstidningar. Dessa recensioner är över lag alltid positiva, många gånger i översvallande ordalag. Visserligen var man fascinerad av det ovanliga instrumentet, men även mycket erfarna kritiker hade bara lovord att komma med. Han spelade mestadels egna verk, av sådana finns bevarade ett 80-tal, för ensam harpa, för kammarmusikensembler med harpa och soloverk med orkester. Han skrev också en del orkesterverk där harpa inte förekommer. Att denna musik förblivit okänd beror till största del på att det bara var han själv som kunde spela den, och han bevarade noterna som sin personliga egendom. När han avled var det ingen som kunde föra traditionen vidare. Han hade i och för sig haft några elever, men de levde inte upp till samma kvalitet. Musiken hamnade i arkiv och har sedan legat där ospelad tills Norrköpingssymfonikernas soloharpist Delphine Constantin-Reznik i sin jakt efter svensk harpmusik stötte på hans namn.

Pratté föddes i Böhmen men bodde periodvis i Östergötland. Han avled 1875 på Odensnäs utanför Linköping och ligger begravd på kyrkogården i Ledberg.

Kvällens konsert kretsar kring Prattés komposition för harpa, klarinett, valthorn och fagott där Delphine har sällskap av solofagottisten i Oslo Filharmoniker Roman Reznik, solohornisten i Gävle symfoniorkester Anna Mia Larsson och f.d. soloklarinettisten och konsertmästaren i Östgöta blåsarsymfoniker Dan Larsson. Bland övrig repertoar på programmet märks Crusells Trio för klarinett, horn och fagott. Ett för oss Östgötar intressant musikhistoriskt möte alltså, Pratté lär ju ha tagit del av Crusells trio och uppenbarligen låtit sig inspireras av denna instrumentkombination när han komponerade sin kvartett.

Konsertlängden är ca 90 minuter inklusive paus där fika ingår i priset.

Ladda ner programblad för konserten.