Septetter × 2
Wallenbergsalen, Östergötlands museum - 16 mars kl. 16:30
TonArt
Musiker ur Jönköpings Sinfonietta
På denna konsert får vi höra instrumenten, violin, viola, cello, kontrabas, klarinett, fagott och horn spela tillsammans – en tämligen udda kombination. För denna besättning skrev Ludwig van Beethoven ett stort verk åren 1799–1800. Det blev hans mest populära verk under hans egen livstid. Urpremiären ägde rum 2 april 1800 på Burgtheater i Wien. Under de tre följande decennierna spelades septetten i princip överallt – på hemmakonserter, i konsertsalar och i möteslokaler. Den speciella instrumentbesättningen var helt nyskapande. I 1700-talets populära serenader brukade träblåsinstrumenten förekomma parvis, men i septetten hörs bara ett instrument av varje sort. Det här breddade möjligheterna för Beethoven att skriva för de enskilda stämmorna.
Franz Berwald måste ha hört och blivit inspirerad av Beethovens septett, som antagligen spelades då och då även i Stockholm. Redan 1818 skrev han en egen septett, av vilken det inte finns något bevarat manuskript. Troligen är septetten från 1828 – tryckt först 1983 – en revidering av det tidigare verket där det egentligen bara är instrumenteringen och första satsens uppbyggnad med sin långsamma inledning som liknar Beethovens verk. Exempelvis har Beethovens septett hela sju satser medan Berwalds bara har tre. Och Beethovens verk är mer lättsamt till sin karaktär och påminner här och där om Mozart, inte minst Mozarts Divertiment nr 17 som också har sju satser.
Konsertlängden är ca 2 timmar inklusive paus där lätt förtäring ingår i priset.
Biljetter förköps från Tickster, men säljs även vid entrén en timme före konserten, då med kontant betalning, kort eller Swish.