Linköpings Kammarmusikförening

Telefonen

Equmeniakyrkan, Linköping - 4 september kl. 16:30

TonArt

Telefonen

opera av Gian Carlo Menotti

Susanna Stern – sopran
David Risberg – baryton
Love Derwinger – piano

I Lucys lägenhet någon gång på 1900-talet - Ben är kär i Lucy och har något viktigt att säga henne innan han reser bort. När de går in i lägenheten ringer telefonen...

När Lincoln Kirstein, administratör för Ballet Society i New York, accepterade Menottis opera Mediet 1946, bad han tonsättaren att också skriva ett kort musikdrama för att fylla ut kvällen. Menotti bestämde sig för ett stycke med två roller, som på ett humoristiskt sätt behandlade den alltmer teknikorienterade världens kommunikationsproblem. Han gav stycket namnet Telefonen.

Telefonen hade premiär på Hecksher Theater i New York 18 februari och gjorde våldsam succé. Den gavs mer än 200 gånger och det har blivit kutym att den framförs tillsammans med den tragiska operan Mediet. Svensk premiär fick den vid ett gästspel på Stora Teatern i Göteborg 29 augusti 1950.

Susanna Stern studerade vid De Geergymnasiet i Norrköping och gick sedan musikpedagogisk utbildning vid Musikhögskolan och därefter på Operahögskolan. Hon debuterade i rollen som Ännchen vid Folkoperans uppsättning av Friskytten år 2008. Susanna har en självklar plats på de svenska operascenerna och har gjort flera starka kvinnoporträtt. Senast sågs hon i Malmöoperans och Circus Cirkörs uppsättning av Circus Days and Nights.

David Risberg tog våren 2021 sin kandidatexamen från Operahögskolan. Samma år debuterade han på Kungliga Operan i rollen som Kråkan i Benjamin Staerns opera Snödrottningen. Sommaren 2021 framträdde han i rollen som Alcasto i operan Argenore av Vilhelmina av Bayreuth på Confidencen och i Confidencen Opera and music festivals uppsättning av Purcells Hail! Bright Cecilia.

Love Derwinger tillhör kretsen av Sveriges främsta pianister. Han har varit solist med flera av de största europeiska orkestrarna, och har gjort över fyrtio cd-inspelningar. Derwinger är känd för sin mångsidighet och varvar solistuppdrag med kammarmusik, nutida musik och lieder-repertoaren. Han är även verksam som dirigent och debuterade för några år sedan som författare.

Ladda ner programblad för konserten.