Linköpings Kammarmusikförening

Four Cities

Baptistkyrkan, Linköping - 16 oktober kl. 16:30

TonArt

Sosnowska-Garcías Duo

Zuzanna Sosnowska – cello
Magí Garcías - piano

Duon Sosnowska–Garcías är åter i Sverige. Senast de gästade oss var i somras då de placerade sig på en delad andraplats i Swedish International Duo Competition, med deltagare från elva länder över hela världen. Vi gästas alltså av en duo i absoluta världsklass!

Sosnowska-Garcías Duo ersätter Lunds Renässansensemble, som var bokade denna dag men som på grund av sjukdom måst ställa in sitt deltagande för säsongen.

Sosnowska-Garcías Duo kommer i detta program bland annat att framföra sonater för cello och piano av Johannes Brahms och Claude Debussy, men också det stora och otroligt spännande stycket Four Cities, skrivet för just cello och piano av den samtida turkiske kompositören och pianisten Fazil Say.

Zuzanna Sosnowska är en av de mest lovande och begåvade polska cellisterna i sin generation. Hon är vinnare av X International W. Lutosławski cellotävling i Warszawa 2015 (1:a pris ex aequo), där hon även belönades med två specialpriser för beställningsverk samt sex andra specialpriser. Zuzanna visar stort intresse för kammarmusik. Hon är medlem i Ensemble Esperanza, samt i Tansman Trio vars uppdrag är att popularisera polsk musik för stråktrio. Sedan 2017 samarbetar hon med den spanske pianisten Magí Garcías som Sosnowska-Garcías Duo. Denna formation belönades med 1:a pris ex-aequo vid „Salieri – Zinetti“ Chamber Music Competition i Verona 2019 och 2:a pris vid Swedish International Duo Competition 2022. Dessutom är Zuzanna Sosnowska pristagare vid kammarmusiktävlingar i Calgary, Lomianki /Warszawa och Italien.

Magí Garcías är en etablerad pianosolist och har uppträtt på åtskilliga festivaler på den spanska scenen såsom Valldemossa Chopin International Festival, New Creation Festival, Spanish Contemporary Music Conference, Sound Encounters Festival, Deià International Festival och Inclásico Festival. Han kombinerar solorecitaler och engagemang som orkestersolist med en intensiv aktivitet i kammarmusikens värld, bland annat i samarbete med den kända cellisten Zuzanna Sosnowska, med vilken han har uppträtt i Spanien, Tyskland, Polen eller Italien samt tagit 1:a pris vid den ovan nämnda prestigefyllda Salieri-Zinetti International Chamber Music Competition. Inom detta område har han också uppträtt med musiker som Dudu Carmel, José Manuel Montero eller Andreu Riera.

Fazil Say skrev sitt första stycke – en pianosonat – 1984, vid fjorton års ålder, när han studerade vid konservatoriet i sin hemstad Ankara. Den följdes, i denna tidiga fas av hans utveckling, av flera kammarverk utan opusnummer. Han utsåg därefter som sitt opus 1 ett av de verk som han hade spelat på konserten som gav honom Young Concert Artists Auditions i New York: The Four Dances of Nasreddin Hodja (1990). Detta verk uppvisar redan de betydande dragen i hans personliga stil: en rapsodisk, fantasiliknande grundstruktur; en varierande rytm, ofta dansliknande, fastän bildad genom synkopering; en kontinuerlig, vital drivpuls; och en mängd melodiska idéer som ofta kan spåras tillbaka till teman från folkmusiken i Turkiet och dess grannländer. I dessa avseenden är Fazıl Say till viss del förankrad i traditionen hos kompositörer som Béla Bartók, George Enescu och György Ligeti, som också använde sig av den rika musikaliska folkloren i sina länder.

Ladda ner programblad för konserten.