Dahlkvistkvartetten

Kersti Gräntz – violin
Jon Dahlkvist – viola
Hanna Dahlkvist – cello

Dahlkvistkvartetten bildades 2007 och har på kort tid etablerat sig på en internationell nivå samt som en av Sveriges mest ­eftersökta kammarmusikgrupper. De utnämndes till ­Rising Stars säsongen 2012–2013 av Stockholms konserthus och ­European Concert Hall Organisation, vilket innebar att de gästade en rad stora konserthus ute i Europa, bl.a. i Amsterdam, Paris och Wien. Kvartetten vann 2009 ”Ung & Lovande”, vilket hösten 2010 resulterade i en Sverigeturné med 18 konserter ­organiserad av Rikskonserter.

Vid flera tillfällen har kvartetten hörts i SVT, senast våren 2015 och 2018 som husband i ”Camillas klassiska”. I Sveriges Radio P2 har kvartetten också hörts många gånger, bland annat med uruppföranden av stråkkvartetter beställda av Sveriges Radio. Under våren 2015 medverkade kvartetten vid skapandet och urpremiären av balettsuccén ”Midsommarnattsdröm” på Kungliga Operan i Stockholm, som återkom hösten 2016. Dahlkvistkvartetten gjorde debut på Stockholms konserthus i januari 2011 i Steve Reichs ”Triple Quartet”. Konserten blev en succé och kvartetten har sedan dess regelbundet varit inbjuden till Stråkkvartettserien i Grünewaldsalen.

Kvartettens skiva ”Andrea Tarrodi String Quartets” vann 2018 en Grammis i kategorin Årets klassiska och har hyllats i media i Sverige och även utomlands.